måndag, mars 05, 2012

Chokladcrisp tårta

Dottern bjöd på kaffe och tårta, och ja hon hade bakat tårtorna själv!
När gästerna åkt hem kom jag på att jag glömt ta en bild av tårtorna, och denna lilla tårtbit var det enda som fanns kvar. Dottern skratta och sa den kan du ju inte fota och sätta på bloggen!
Eftersom detta är en av våra favorit tårtor så ska ni också få receptet.

1 tårta ca 10 bitar

3 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice krispies
Chokladkräm:
3 äggulor
3/4 dl socker
3/4 dl vispgrädde
50 gr smör eller margarin
100 gr mörk blockchoklad
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Garnering:
50 gr mörk blockchoklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna, ca 30*40 cm med bakpapper.
2. Vispa äggvitorna till skum med rena redskap. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills marrängmassan är styv. Vänd sist ner flingorna.
3. Bre ut smeten jämnt i långpannan. Ställ in formen i ugnen och grädda ca 1 timme. Låt den gärna stå kvar i den avstängda ugnen att eftertorka med luckan på glänt.
4. Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt matfettet i små klickar. Rör om tills fettet smält och lägg därefter ner chokladen som brutits i mindre bitar. Rör om så att även chokladen smälter och ställ därefter krämen åt sidan att kallna.
5. Dela marängbottnen till två lika stora bottnar. Bre ut chokladkrämen på den ena bottnen. Vispa grädden och bre den ovanpå. Lägg på den sista bottnen.
6. Smält blockchokladen i varmt vattenbad eller i microvågsugn och ringla den över tårtan.

Mums!

2 kommentarer:

  1. Tårtan är SUPER GOD!!!!
    Tack för receptet.
    Jätte fin bild du satt nu av alla de fina backarna och de fina finska "bergen"
    Tusen tack för idag! Kram syster

    SvaraRadera
  2. Tårtan var riktigt mumsig :) / mor

    SvaraRadera