söndag, januari 19, 2025

Vi har haft en otroligt

 underbar minisemester i huvudstaden 💖
Vi tog tÄget ner (vÀldigt bekvÀmt mÄste jag erkÀnna).
Den första dagen strövade vi runt lite i nÀromrÄdet....
Åt gott pĂ„ Niska, 
besökte Barnens stad pÄ Helsingfors stadsmuseum,
sÄg fyrbÄten Relandersgrund som jag i mÄnga Är drömt om
att besöka och ta en fika pĂ„. Nu var den inte öppen men jag fick se den 💖
Jag och barnbarnet klÀttrade ocksÄ uppför alla trappor till domkyrkan
men den var inte öppen för besökare just dÄ.
Vi avslutade dagen med att Àta gott pÄ en nepalesisk restaurang.
Och nÀr barnbarnen och förÀldrarna tagit kvÀll
gick vi gamlingar och tog en Irish coffee pÄ tummis.
Följande dag efter en god hotellfrukost var vi redo 
att besöka Heureka (Vetenskapscentrumet i Vanda)
De höll tyvĂ€rr pĂ„ att byta utstĂ€llning dĂ€r sĂ„ en stor del var nermonterat 
och ny utstÀllning monteras upp.
Men det fanns ÀndÄ att se och uppleva dÀr.
Tillbaka i centrum Ă„kte de modiga upp i SkyWheel.
Med andra ord alla utom jag och yngsta barnbarnet som sov i barnvagnen.
Maken tyckte det var den bÀsta höjdpunkten pÄ resan.
Alla var lagom trötta efterÄt sÄ nÀr barnbarnet föreslog pizza
var mormor snabbt med pÄ noterna.
Mormor Àlskade Niskas goda sallad sÄ nu fick jag smaka en till.
(Lika god den ocksÄ)
Följande dag checkade vi ut frĂ„n hotellet och Ă„kte till 
Sea Life, dÀr vi fick bekanta oss med en massa fiskar
och undervatten djur som vi aldrig sett förr.
DĂ€r trivdes mormor som fisken i vattnet 😄
Sen gick vi och fikade pÄ café Chjoko som antagligen Àr
alla choklad Àlskares paradis. I deras choklad fabrik i Helsingfors
tillverkar de chokladpraliner för hand.
Första fastlags semlan för i Ă„r avnjöts dĂ€r och jag valde 
med smak av vanilj och passionsfrukt, dÀr fanns ocksÄ hallon i.
Sen gjorde vi ett besök i Uspenskijkatedralen, 
katedralen invigdes och togs i bruk 25.10.1868.
Den var mÀktig och stÄtlig Àven pÄ insidan.
Sen avslutade vi resan pĂ„ Harald Viking restaurang dĂ€r barnbarnet 
avnjöt en hamburgare pĂ„ Ă€lgköttfĂ€rs. 
SjĂ€lv bestĂ€llde jag Norrskenets Dalripa och det var sĂ„ 
vĂ€ldans gott. Smaken pĂ„minde verkligen om vilt och 
köttet var rött inte vitt som broiler. 
Det roliga var att dĂ„ vi kom in och de undrade vilket sprĂ„k sĂ„ 
sa vi svenska och vi fick svenska menyer att blÀddra i.
Dock kunde de inte prata svenska sÄ nÀr vi bestÀllde blev det
en blandning av finska och engelska samtidigt som
 vi pratade svenska (eller dialekt) sinsemellan.
NĂ€r dottern och jag efterĂ„t gick till wc hörde hon dĂ„ de pratade 
pĂ„ finska sinsemellan att vid det det dĂ€r bordet 
gÄr det varken med finska eller engelska.
NĂ€r maten sen serverades var det en helt ny tjej som kom
och serverade oss pÄ danska.
Jag svarade Thank you och hon tittade storögd pÄ oss och
frÄgade sÄ ni pratar inte danska heller? NÀ.
Men vilket sprÄk talar ni??? Svenska men dialekt.

Men annars var den mest chockerande upplevelsen att vi 
fick svensk betjÀning överallt. Det hade jag inte trott.

Men nu dags att gĂ„ och sova, imorgon vaknar jag upp i 
verkligheten igen och skall pĂ„ jobb 😊

MÄ gött alla!

1 kommentar:

  1. AlltsÄ vauv, vilken underbar resa ni fick! Och sÄ mycket ni hunnit med!!!!!
    Och god mat sitter inte fel!
    Man borde ta mera mini semestrar!
    Hoppas du lever lÀÀÀ ge pÄ detta och orkar vardagen igen.

    Kram

    SvaraRadera